Lachgas - Nitrous Oxide

Als u hier kijkt, betekent dit dat u waarschijnlijk één van de velen bent die tandheelkundige fobie of tandheelkundige angst ervaart.
Met lachgas  kunt u deze angst overwinnen! Het is 100% veilig en met een slagingspercentage van 95%. Lachgas is wereldwijd het meest gebruikte middel om angst tijdens tandheelkundige behandelingen te verminderen.

Wat is lachgas en waarom heet het zo?
Lachgas is een chemische verbinding, een stikstofoxide N2O. Bij kamertemperatuur is het een kleurloos onbrandbaar gas, met een lichte metaalachtige geur en smaak. De lachgas heeft een verdovende- en pijn verminderende werking, bekend als “lachgas” vanwege de euforische effecten bij inademing.

Hoe werkt het lachgas?
Wanneer lachgas wordt ingeademd, komt het in de bloedstroom door de longen en reist het snel naar de hersenen, waar het natuurlijke opioïden, endorfine en dopamine van het lichaam vrijgeeft, wat resulteert in een euforisch en verdovend effect.

Is lachgas een vervanging voor anesthesie?
Nee. Lachgas verlaagt de pijndrempel, maar niet genoeg om een ​​tandheelkundige behandeling te ondergaan. Het helpt de pijn van de injectie te verminderen.

Is het hetzelfde lachgas dat mensen op feestjes gebruiken en is het veilig om het te gebruiken?
Ja, het is hetzelfde. Het verschil is de concentratie van lachgas in vergelijking met zuurstof. In een feestballon stoppen mensen 100% lachgas, terwijl bij tandheelkundige behandelingen de patiënt een concentratie van niet meer dan 75% krijgt en de rest zuurstof is. Het gevaar van recreatief gebruik van lachgas is wanneer de hersenen mogelijk gedurende 2 minuten geen zuurstof ontvangen, doordat gebruikers hun adem inhouden om het maximale effect te bereiken. Tijdens het inademen van lachgas in een tandartspraktijk krijgt men altijd samen met de lachgas tussen de 50-75% zuurstof toegediend en is daarom 100% veilig.

Moet ik iemand meenemen of kan ik alleen komen?
Je kunt alleen komen.

Kan ik weer aan het werk en andere normale activiteiten doen?
Ja. Aan het einde van de behandeling geeft de tandarts u zuurstof om de lachgas weg te “wassen” uit uw hersenen, zodat er binnen 5 minuten geen lachgas meer in uw lichaam aanwezig is.

Zijn er bijwerkingen aan L.G?
Er zijn geen bijwerkingen op lange termijn bekend. Soms, in zeer zeldzame gevallen, kan misselijkheid of hoofdpijn optreden.

Vanaf welke leeftijd is de lachgas geschikt?
Lachgas is geschikt vanaf een zeer jonge leeftijd, wanneer het kind eenvoudige opdrachtjes kan begrijpen, dus we hebben het over 2-3 jaar. (Afhankelijk van het kind.) Het kan ook geschikt zijn voor mensen met mentale of cognitieve stoornissen. Zodra ze eenvoudige opdrachten begrijpen en bereid zijn mee te werken.

Wat zijn contra-indicaties of is het geschikt voor iedereen?
Voor mensen met ernstige psychische stoornissen en mensen met longaandoeningen (Omdat men de lachgas moet inademen)  wordt het niet aanbevolen.

Is lachgas veilig tijdens zwangerschap en borstvoeding?
Dit wordt niet aanbevolen.

Hoeveel het kost en wordt het gedekt door mijn tandartsverzekering?
Het gebruik van lachgas is in bijna alle gevallen verzekerd, zolang de behandeling niet hoger is dan de dekking. Voor kinderen onder de 18 jaar dienen wij vooraf een machtiging aan te vragen bij uw zorgverzekering en wordt het gedekt uit de basisverzekering.  Meestal wordt het gedekt. De prijs voor de 1e behandeling is 94,96 en elke volgende behandeling 65,81 euro. Voor verdere vragen kunt u ons bellen of uw vraag stellen via het contactformulier.